Vriendelijkheid als prioriteit

Deze keer een blog over een onderwerp dat mij zeer aan het hart gaat: vriendelijkheid. Vriendelijkheid is voor mij een manier van jezelf uiten die naadloos past bij wie wij werkelijk zijn. Dat lijkt mij een goede reden om het toepassen ervan tot een hoge prioriteit te maken. In dit blog deel ik ervaringen van mijn tocht op weg naar een leven met steeds meer vriendelijkheid.

Het zekerste teken van wijsheid is onverstoorbare vriendelijkheid. – Michel Eyquem de Montaigne

Vriendelijkheid vanuit zijn

De vriendelijkheid die ik bedoel is niet een soort rol die je aanneemt als vriendelijk persoon, om te krijgen wat jij wil. Ik bedoel vriendelijkheid als een staat van zijn. Je doet dan vriendelijk, omdat dat is wat je bent. Je laat zuiver zien hoe je er in werkelijkheid uitziet. Dat vraagt om bewustzijn: je kunt jezelf niet laten zien als je je identificeert met dingen die je niet bent.

My religion is very simple. My religion is kindness. – Dalai Lama

Iedereen wint

Echte vriendelijkheid is niet alleen zeer prettig om toe te passen voor jezelf, het heeft ook enorme invloed op de mensen aan wie je het geeft en op de mensen die indirect met de vriendelijkheid te maken hebben. Kijk eens naar het volgende filmpje, waarin Novak Djokovic de ballenjongen uitnodigt om bij hem op het bankje te komen zitten.

Wat roept dit bij jou op? Zie je wat er in het stadion gebeurt? Met één actie gebaseerd op vriendelijkheid kun je veel veranderen. En weet je wat zo mooi is? Er is genoeg van!

Kindness is a hard thing to give away; it keeps coming back to the giver. – Ralph Scott

Waarom zo onvriendelijk?

Vriendelijk zijn tegen een pasgeboren baby of tegen een volwassene die erg aardig is, lukt de meeste mensen gemakkelijk. De uitdaging start wanneer we te maken hebben met situaties en personen die ons tegen de haren in strijken. De verleiding is dan groot om te ‘kiezen’ voor het uiten van emoties als boosheid. Wijzen naar anderen ligt dan op de loer. Lees hier meer over in mijn blog: Wees wijs, wijs niet! Een reden voor onvriendelijkheid is dat mensen het denken te serieus nemen. Dat uit zich in gelijk willen hebben. Wat ik ook als zeer belangrijk heb ervaren is het hebben van voldoende rust, omdat het vanuit een gehaast leven moeilijker is om jezelf waar te nemen. Als vriendelijkheid vanuit jezelf komt en je wilt je daardoor laten leiden, dan moet je dat wel eerst kunnen zien.

Vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen,
vriendelijkheid in denken schept diepzinnigheid,
vriendelijkheid in geven schept liefde. – Lao-Tse

Een krachtig instrument

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik al jaren geboeid ben door het onderwerp. Een van mijn grote inspiratiebronnen is Dr. Wayne Dyer. Hij zegt: “Als je de keuze hebt tussen gelijk hebben en vriendelijk zijn, kies dan altijd voor vriendelijkheid.” Ik las dit jaren geleden voor de eerste keer en kreeg meteen de mogelijkheid om het uit te proberen.

Right or kind?

Na een afspraak kwam ik terug bij mijn auto en ik zag een man zijn auto voor de mijne neerzetten. Hij zette zijn auto stijf tegen mijn bumper aan. De auto’s raakten elkaar. Er schoot van alles door mij heen. Ik sprak de man aan: “Meneer, uw auto staat tegen die van mij.” Hij antwoordde: “Ja, dat klopt. Die van jou stond niet goed in het vak.” Nu had ik mijn auto tussen twee andere auto’s geparkeerd die inmiddels al weg waren. Er was op het moment dat ik parkeerde geen mogelijkheid om mijn auto precies in het vak te zetten. Kortom: ik had behoorlijk veel reden om te vinden dat ik gelijk had, maar ik dacht aan de uitspraak van Wayne.

Kind

Ik reed mijn auto iets naar achteren. Daarna stapte ik weer uit en zag dat er geen schade was. Ik liep naar de man en zei: “Ik dank u hartelijk voor het delen van uw kijk op deze situatie en ik wens u een geweldige avond!” Hoewel deze situatie meer dan 15 jaar geleden is gebeurd, kan ik nog steeds genieten van de blik van verbazing die de man hierna op zijn gezicht had. Waarschijnlijk was hij op zoek naar conflict en wat kreeg hij: vriendelijkheid. Tijdens de rit naar huis heb ik hardop zitten lachen en ik wist nu ook vanuit eigen ervaring dat vriendelijkheid meer oplevert dan gelijk hebben!

Vriendelijk bedankt!

Fijn dat je dit blog het gelezen! Ik heb gemerkt dat je steeds bewust bezig kan blijven met vriendelijkheid. Daarom heb ik op Pinterest een bord aangemaakt met citaten. Heb jij nog tips om meer vriendelijkheid te veroorzaken? Ik lees ze graag als reactie onder dit blog.

Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net

Foto Window of love: gemaakt door Jeroen Rietveld

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail


Gerelateerde artikelen

Over de auteur

 

4 reacties

 1. 9 juni 2015 at 16:42

  Mooie blog Jeroen.

  Vriendelijk doen is wat anders dan zijn. Naast verbaal helpt ook je non-verbale uitstraling daarbij en die moet wel bij je passen en vooral “echt” zijn. Als dat het geval is kun je veel bereiken samen met anderen. Echte leiders zijn vriendelijk en succesvol !

  • 10 juni 2015 at 15:06

   Vriendelijk bedankt voor jouw reactie, compliment en altijd waardevolle toevoegingen Ronald! Het begint bij weten, dan ervaren en vervolgens ‘zijn’. Jij bent voor mij een van de beste voorbeelden dat succesvol leiderschap en vriendelijkheid bij elkaar horen! Groet, Jeroen

 2. Jolanda-Reply
  29 mei 2015 at 12:57

  Wat een heerlijke blog weer. Ik lees ze altijd met plezier en ze zetten me aan het denken.. Ik vind het moeilijk… in nare situaties vriendelijk blijven maar weet dat dat de beste manier is onvriendelijkheid te lijf te gaan. Nu nog zen genoeg om het daadwerkelijk vol te houden en te zijn.

  • 29 mei 2015 at 13:20

   Bedankt voor jouw lieve reactie Jolanda! Vriendelijkheid is (op de lange termijn) minder moeilijk om toe te passen dan onvriendelijkheid. Het vraagt alleen voldoende bewustzijn om niet vanuit de automatische piloot te reageren. Ik wens je veel mooie momenten in vriendelijkheid toe! Groet, Jeroen

Laat hier een reactie achter

Don`t copy text!