Jacuzzi psychologie

Hoeveel psychologie zit er in een groot bad vol warm water met bubbels en massagestralen? Op zich niets, tot je er mensen in stopt. Dan gebeurt er van alles. In een vorig blog vertelde ik al over mijn overwinning op het koudwatervat. Deze keer wil ik het hebben over de kracht van ontspanning, rust en acceptatie. Ik beschrijf dat vanuit één van mijn favoriete plekjes om te ontspannen: de jacuzzi.

Lef = doen!

Na acht jaar bij mijn sportschool te hebben gesport nam ik de stap om eens in de wellness te gaan kijken. Daar is lef voor nodig, want ik had geen idee hoe het allemaal werkt daar en in het begin is het best ongemakkelijk zo zonder kleren. Toch wist ik dat het tijd was om zo nu en dan wat meer rust te zoeken. Zo’n wellness leek mij daar een ideale plaats voor. In mijn onrust liep ik voorbij het bord waarop staat dat je eerst moet douchen voordat je in de jacuzzi gaat. Nog voordat ik de heerlijke warmte van het bad kon voelen werd ik al op stevige toon aangesproken door een van de andere gasten: “Hee, je moet eerst douchen hoor!” Ik zei dat ik dat ook gedaan had, maar deze scherpe observator wist mij te vertellen dat ik toch echt van de sauna direct naar de jacuzzi was doorgelopen.

Heerlijke ontspanning = nodig!

De confrontatie kon ik al snel naast mij neerleggen toen ik eenmaal in het bad zat. Ik voelde het meteen: dit is een plek waar ik mij heerlijk kan ontspannen. Die ontspanning is nodig. Ik zie steeds meer mensen die (te lang) rennen tot ze erbij neervallen. In alle drukte lukt het niet meer om te voelen wat er in hun lichaam gebeurt en ze raken zichzelf en hun doelen helemaal kwijt. Een manier vinden om te ontspannen – hoe dan ook – helpt om meer overzicht te krijgen in je leven en vanuit je kern te leven. De combinatie van inspanning (sporten) en ontspanning (wellness) werkt voor mij uitstekend. Ik combineer dit met zo af en toe een massage en tijd doorbrengen in de natuur.

Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder. – Lao-Tse

Bubbelbad blues

Na mijn eerste ervaring in het heerlijke bad dacht ik dat dit een plek was waar iedereen compleet gelukkig tijd zou doorbrengen. Niets is minder waar! Het liefst zit ik helemaal stil in het bad om even nergens aan te denken. Op een goede tweede plaats komt bij mij het observeren van hoe mensen zich gedragen. Daar zitten grote verschillen in. Sommige mensen gaan uitgebreide gesprekken met je aan, anderen houden hun kaken stijf op elkaar. Er zijn mensen die rekening met elkaar houden en anderen stellen zonder overleg het bad zo in als zij wensen. Het komt regelmatig voor dat mensen zich in dat heerlijke bad hardop aan alles zitten te ergeren. Mijn vrouw noemt dat heel treffend de ‘Bubbelbad blues’.

Wie niet van het geluk weet te genieten, als het komt, moet niet klagen, als het hem verlaat. – Miguel de Cervantes Saavedra

Net als het echte leven

Of je het nu wilt of niet, je komt er allerlei soorten mensen tegen: mensen die klagen en zeuren, supergezellige mensen, mensen die je direct aanspreken, mensen die tegen zichzelf praten of mensen die je compleet negeren. Het bad kent maar een paar opties: wel/geen bubbels en wel/geen massagestraal. Het is opvallend hoeveel verschillen er toch nog bestaan in wat mensen willen en hoe ze daarmee omgaan. Het is dus net het echte leven. Hoe ga je daarmee om? Accepteer wat er gebeurt, blijf bij jezelf en geniet van het warme water!

Genoeg ontspanning?

Ontspan jij genoeg en hoe doe jij dat? Ik ben benieuwd! Laat hieronder een reactie achter en geniet vooral van die heerlijke rust!

Citaten gevonden op: www.citaten.net.
Foto gemaakt door Jeroen Rietveld, in de wasbak van zijn keuken. Net een jacuzzi, toch? Klik hier om het origineel te zien.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail


Andere artikelen

Over de auteur

 

1 reactie

 1. 2 december 2013 at 21:53

  Hallo Jeroen,

  Ik ontspan bijna op dezelfde manier. Eerst intensief body pumpen en daarna een kopje thee om in de sauna de beloning van de avond te halen. Heerlijk; die warme lucht op mijn uitgeputte spieren.

  Handdoek in mijn linkerhand, waterfles in mijn andere hand, slenter ik in mijn blote kont door de wellness ruimte. En dan kom je ineens een bekende tegen. Toch raar om iemand in deze context te ontmoeten die ik normaal alleen gekleed zie. 😉

  Groeten,

  Maurice

Laat hier een reactie achter

Don`t copy text!