Controle, dat moet je niet willen!

Wil je controle krijgen over je overmatige behoefte aan controle? Dan is de kans groot dat je in een verslavend cirkeltje terecht bent gekomen. Regelmatig ontmoet ik mensen in mijn praktijk die verslaafd zijn geraakt aan het willen van controle. Controle over zichzelf, over anderen en soms over alles wat er in de wereld gebeurt. Dit blog dient om van een afstand naar dit cirkeltje te kijken, en om een aanzet te geven om eruit te stappen.

De menselijke geest is verslaafd aan controle. Zelfs het loslaten van controle probeert hij onder controle te krijgen – Erik van Zuydam

Controle = prima!

Ik kan me goed voorstellen dat de NS treinkaartjes controleert en dat er kwaliteitscontroles worden uitgevoerd in productieprocessen. Sterker nog: ik ben er een voorstander van. Ik houd van kwaliteit en vind het prettig als ik iets koop dat werkt.

Het hebben van controle is geen probleem. Soms ervaar je dat je controle over iets hebt en je denkt dat de dingen gaan zoals je dat wenst. Prachtig, vooral zo laten! Hierbij zou je jezelf kunnen afvragen of je controle nodig hebt over dingen die niet veranderd kunnen worden of dingen die prima zijn zoals ze zijn.

Controle kwijt = narigheid

De wrijving ontstaat als je controle wilt. Je wilt alleen controle als je het niet hebt. Hale Dworskin, die behoorlijk wat zinnige dingen over dit onderwerp heeft te vertellen, beschrijft dit in het boek ‘De Sedona Methode‘ als volgt: “Als we controle willen hebben, hebben we het gevoel dat we die controle kwijt zijn en dat we iets moeten doen om het terug te krijgen.” Je hebt dus bedacht dat je geen controle over iets hebt en dat bevalt je niet. In feite verzet je je tegen dat wat is. Laten we eens kijken welke (onbewuste) gevolgen deze behoefte aan controle kan hebben.

1. Controle willen = geen controle hebben

Als je erachter komt dat je een gebrek aan controle hebt, steekt de overtuiging de kop op dat als je het maar voldoende wilt, je de controle terug zal krijgen. Het tegenovergestelde is waar, want wanneer je controle over iets hebt, heb je geen behoefte aan controle en als je controle wilt, heb je het niet. Dit is de reden waarom je met de Sedona Methode leert deze behoefte los te laten. Ze stellen je daarbij de vraag: “Wat heb je liever: dat je controle hebt of dat je controle wilt?”

We kunnen vrede hebben als we de wil om het verleden te veranderen en de toekomst te controleren loslaten. – Lester Levenson

2. Controle willen = gecontroleerd worden

Maar het niet hebben van controle is niet meer je grootste probleem. Op het moment dat je namelijk hebt besloten controle te willen is ook de tegenpool hiervan in het spel verschenen, waardoor de rapen in hoog tempo gaar zullen zijn. Alleen al het feit dat je controle wilt, zorgt ervoor dat je gecontroleerd wordt door dat waar je controle over wilde hebben. Net zo goed als er geen warm is zonder koud, en geen hoog zonder laag, is er ook geen controle zonder gecontroleerd te worden.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je controle wilt hebben over dat jouw partner zijn of haar rotzooi opruimt en je wilt er zeker van zijn dat dit ook gebeurt. De behoefte om hier controle over te hebben creëert dat je gecontroleerd wordt door het opruimgedrag van die ander. Als je controle wilt over de pijn die je hebt, dan kan je alleen nog maar daarmee bezig zijn; het controleert jou. Je denkt dat het willen van controle alleen tot controle leidt, maar ook hier is het tegenovergestelde net zo waar.

3. Controle willen = dollen met jezelf

Als je controle wilt, ga je er vanuit dat het überhaupt mogelijk is om controle te hebben. Zou dit werkelijk zo zijn? Of houden we onszelf voor de gek als we dat denken? Stel je bijvoorbeeld voor dat ik je zou vragen om de volledige controle te nemen over jouw lichaam. Om al die processen die automatisch gebeuren over te nemen en er controle over te hebben. Hoe lang zou je het in leven kunnen houden? Eén seconde? Het is voor ons al niet eens te bevatten wat er allemaal moet gebeuren om onze lichamen in leven te houden, laat staan dat we er controle over hebben. Andere vraag: weet je wat jouw volgende gedachte zal zijn? Ook daar heb je geen controle over. Als je al geen controle hebt over je lichaam en je gedachten, hoe en waarom wil je dan controle hebben op zaken buiten jezelf?

Werk samen met je bestemming, ga er niet tegenin, lig niet dwars. Geef je bestemming de kans zichzelf te vervullen. – Shri Nisargadatta Maharaj

Wat wil jij?

Kijk je na het lezen van dit blog anders aan tegen het willen van controle? Door welke dingen word jij gecontroleerd in je leven? Wil je reageren, voel je dan vrij! Heb je wat hulp nodig bij dit thema en wil je meer leven vanuit overgave dan zijn we beschikbaar!

De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.

Foto gemaakt door Jeroen Rietveld in C-Mine.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail


Gerelateerde artikelen

Over de auteur

 

Laat hier een reactie achter

Don`t copy text!